akadálymentes változat

Rákosmente Új Városközpont Nyomtatás E-mail

Teljes megújulás
Új városközpont a főváros legnagyobb kerületében

Egy város szíve éppolyan létfontosságú, mint az ember szíve. Ahogy e testrész meghatározza életünket, közérzetünket, hangulatunkat, ugyanilyen alapvetően fontos egy város számára központjának működése. A város az emberi közösség alkotása. Minden város építése a központból indul ki, ez a közösség legfontosabb találkozóhelye, amely a város vérkeringését biztosítja. Munkánk kezdetekor ez a meggyőződés vezetett bennünket: Rákosmente dinamikus fejlődésének kiinduló feltétele a városközpont megújítása. Ezért vágtunk bele az utóbbi 30 év legnagyobb kerületi beruházásába.

Célunk az volt, hogy a sok-sok beton, a lepusztult pavilonok, a környezetszennyező buszpályaudvar helyett az Új Városközpont végre valóban az itt élők közösségi tere legyen; ahol jó sétálni a családnak, ahol ismerőseinkkel találkozhatunk, a padokon elidőzhetünk, a vízjátékban gyönyörködhetünk, a Főtér izgalmas épületének cukrászdájában vagy a Fuchs kastély kertjének éttermében megpihenhetünk egy fagylalt vagy egy hangulatos ebéd kedvéért. A Főtér tervezésénél arra is figyelmet fordítottunk, hogy kiállításoknak, koncerteknek, fesztiváloknak és egyéb művészeti rendezvényeknek is helyszínéül szolgálhasson.

Törekedtünk arra, hogy a beruházáshoz kapcsolódóan a közlekedési célú fejlesztések terén is előrelépjünk. A fővárossal közösen átszerveztük a kerület buszközlekedését, ennek köszönhetően minden városrészünkből gyorsabban, átszállás nélkül lehet elérni a metrót. Főútjaink zöme új aszfaltburkolatot kapott és 2012-re elkészül az Örs vezér terét Rákoskeresztúrral összekötő buszkorridor.

A közlekedés fontos részének tekintjük a kerékpárosokat is. Tudatosan fejlesztjük bicikliút-hálózatunkat, a tavaly átadott Rákos-patak menti és a 2011-ben megépülő Pesti úti kerékpárutaknak köszönhetően az Új Városközpont kerékpárral is biztonságosan megközelíthető.

Kedves Lakótársaink!
Fejlesztéseink abból a nagy közös célunkból fakadnak, amit modern kertvárosnak hívunk.

A jövő életformáját szeretnénk megteremteni Rákosmentén, melyben őrizzük kerületünk otthonos, vidékies hangulatát, jó levegőjét, erősítjük zöldövezeti jellegét, másrészt törekszünk arra, hogy dinamikusan fejlődjön az infrastruktúra, a közlekedés, korszerű intézmények épüljenek, bővüljenek a helyi szolgáltatások, és minden elérhető legyen, ami a mai városi ember számára fontos.

Bízom benne, hogy valamennyi rákosmenti polgár sajátjának érzi majd az új közösségi tereket és velünk közösen óvja, vigyázza szépségüket és értéküket. Köszönöm, hogy közterheik viselésével hozzájárultak a beruházás megvalósításához.
Kívánom, hogy sok örömük legyen az Új Városközpontban!

Tisztelettel és barátsággal,


  Riz Levente         
polgármester, országgyűlési képviselő
  Horváth Tamás         
alpolgármester
 
Teljes megújulás